dijous, 8 de desembre del 2011

Visita als Armats de Torredembarra

Comença el compte enrere per la visita que farem el dia 21 d’abril de 2012 als companys de Torredembarra en motiu dels 50 anys de la seva recuperació. 
El Castell, seu de l'Ajuntament de Torredembarra (Foto: Jordi Romagosa)
Però primer fem una mica d’història. El passat 7 de Juny es va rebre una notificació del Capità Manaies dels Armats de Torredembarra, comunicant-nos que volien venir a Mataró per a parlar amb la nostra Junta. Dit i fet, el 29 de juny ens varem reunir al nostre local integrants de ambdues Juntes Directives.

Va ser aleshores quan el seu president, el sr. Pere Font, ens va informar que la seva agrupació, que va quedar dissolta arran de la Guerra Civil, es va recuperar l’any 1962 i que, per tant, celebraven els 50 anys de la seva recuperació. Una feina realment meritòria, la de les persones que l’any 1961 van dedicar temps i esforços per recuperar aquesta tradició.

Plaça del Castell (Foto: Jordi Llinàs)
Aprofitant doncs, aquesta efemèride i dins dels actes que la recordaran, varen pensar de fer una reunió entre algunes colles per a celebrar-ho de la millor manera que sabem: amb una desfilada d’Armats pels carrers més importants de la vila. Per a fer-ho han convidat als Armats de la Sang de Tarragona, agrupació germana amb la que els uneix una col·laboració mútua, i volien que els Armats de Mataró els acompanyéssim en aquesta celebració.

No cal dir que, a tota la nostra junta, la proposta ens va semblar molt interessant i, evidentment, un honor que pensessin precisament en nosaltres en una celebració tan especial. 

Reservada, doncs, la data del 21 d’abril de 2012, calia fer una visita a la vila de Torredembarra per veure sobre el terreny la seva idea i l’estructura de l’acte. Per aquest motiu ens van convidar als integrants de les Juntes directives de Mataró i Tarragona, a que ens desplacéssim el passat dia 4 de desembre a la seva vila per a tenir aquest intercanvi d’opinions. 

Interior del Castell (Foto: Amadeu Llinàs)
Quatre persones de la Junta es van desplaçar a la vila de Torredembarra, on van ser rebuts per la seva Junta Directiva, encapçalada pels Srs. Pere Font (President) i Antonio Roig (Capità Manaies). Per qüestions de dates no van poder assistir els companys de Tarragona.
Primer de tot es va fer una visita al Castell que és la seu de l’Ajuntament, on vam poder veure el seu magnífic pati porticat. L’edifici es troba a la part més alta de la vila i davant seu es troba la Plaça del Castell.

Els presidents Jordi Llinàs i Ortiz i Pere Font i Mas (Foto: Jordi Romagosa)
A continuació es va visitar l’Església Parroquial de Sant Pere, on destaca el quadre de Sta. Rosalia (Patrona de la Vila) i el seu Orgue Barroc. És a les golfes de l’església, perfectament condicionades, on els Armats tenen la seva seu.

Interior de l'Esglèsia (Foto: Jordi Romagosa)
Just al davant vam veure la Torre de la Vila, d’estil mudèjar. En aquell moment vam poder saludar a l’alcalde de la vila, el Sr. Daniel Massagué, que va agrair la nostra visita, tot esperant poder gaudir de la jornada del mes d’abril, moment que recull la fotografia.

Vista de la Torre (Foto: Jordi Llinàs)
El nostre itinerari ens va portar a l’edifici de l'escola Antoni Roig. Un edifici d’estil modernista on es va constituir la fundació destinada a donar educació als nens de la vila. També va proveir un fons per a poder dotar amb 700 pts (del segle XIX) a les donzelles pobres de la vila. Curiosament el costum es manté en l’actualitat de forma simbòlica. 
Retrat del Sr. Antoni Roig (Foto: Amadeu Llinàs)
A continuació es va fer un recorregut pels carrers on es té previst fer la desfilada. Tot aprofitant la passejada vam poder veure la Residència Pere Badia i els carres més cèntrics com el carrer Major i el carrer Ample, que ens portaren al final del recorregut, de nou a la Plaça del Castell. Aquest recorregut va servir per a introduir, per ambdues parts, lleugeres modificacions a la proposta inicial, que d’això es tractava, de fer un intercanvi d’opinions entre tots. Intercanvi que es va mantenir en el moment de comentar com es faria l’acte final de la desfilada i que varem finalitzar amb un dinar de germanor, on el bon humor que ens caracteritza va servir per arrodonir una jornada completa. 

Davant de l'Escola Antoni Roig (Foto Jordi Llinàs)
Una diada, doncs, molt profitosa per a tots per a començar a posar fil a l’agulla de cara a aquesta desfilada. I per part nostra també, es clar, per a poder contribuir a aquest acte de commemoració amb una representació ben nombrosa de la nostra agrupació.

Integrants de les dues Juntes  (Foto: Jordi Llinàs)
Nosaltres, que també en sabem de les dificultats que la història ens ha posat al davant de cara a mantenir vives les tradicions de la Setmana Santa en general i dels Armats en particular, tenim coneixement de causa per valorar en tota la seva magnitud, l’esforç i la il·lusió que els hi representa el poder celebrar els 50 anys de la recuperació dels Armats de Torredembarra

Que per molts anys! 
 
Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

1 comentari:

  1. Moltes gràcies per publicar-nos al vostre blog!
    Nosaltres seguim amb els preparatius i comptem que els Armats de Mataró i els qui els acompanyeu passeu una més que inoblidable Desfilada pels carrers de la Torre!
    Pere Font

    ResponElimina