dimarts, 24 de gener del 2012

Els Armats als Pastorets de Mataró

Un cop passades les festes Nadalenques, a Mataró encara queden dies de regust nadalenc. I és que els Pastorets es continuen representant durant tot el mes de gener i part del febrer. Aquesta temporada i després de la seva estrena, com mana la tradició, el dia de Sant Esteve, les representacions continuen fins el proper 5 de febrer. 
Ja fa dues temporades que els Armats col•laborem amb els Pastorets, i cada representació un grup de quatre armats acompanyen al seu centurió mentre llegeix l’edicte d’empadronament en la primera escena del 3r acte. De fet, la col•laboració amb els Pastorets no és recent. Ja l’any 1997 i en temporades posteriors, els armats van participar en diferents escenes de l’obra, entre elles la de Cercant Posada. Durant alguns anys la col•laboració es va interrompre i més endavant es va cedir el material per a vestir un parell d’armats d’escorta. La temporada 2010-2011 va començar, doncs, la nostra aportació actual a l’espectacle i que esperem que perduri. 

Armats preparats per actuar
Històricament la col•laboració entre Armats de Mataró i Sala Cabanyes ha tingut els seus alts i baixos, com tot en aquesta vida. Recordem que l’any 1983 i següents, les dues entitats van començar les representacions de la Passió a l’Esplanada de les Caputxines i més tard als patis de l’escola Valldemia. Més endavant els Armats vam assumir la totalitat de l’espectacle, que ha anat evolucionant fins a les representacions que fem al Pati de la Presó.
No obstant, dues entitats que les seves activitats principals han estat reconegudes com a Patrimoni Cultural de la Ciutat haurien d’establir més punts de contacte que no pas d’allunyament. Per això per a nosaltres és important aquest petit granet de sorra que aportem amb la nostra presència acompanyant al centurió en la lectura de l’edicte d’empadronament. Una escena, per cert, que no consta al text original de Ramon Pàmies i que va ser introduïda la temporada 1980-81. Curiosament les primeres persones que van interpretar aquest nou paper van ser: Jordi Romagosa, que és el nostre actual Capità Manaia, i Francesc Cano, que va ser el primer Judes de les representacions de la Passió. Allò que dèiem dels punts de contacte.
Perquè no són molts, però si uns quants, que dediquen temps a ambdues entitats. I entre el nombrós grup humà de la Sala Cabanyes hi trobem actualment alguns socis Armats com per exemple: Roger Benítez, Albert Gené, Carla Alegre, Montse Ariño, Pere Gené, Rita Minguillon, Albert Garcia, Francesc Ariño, Jordi Romagosa y potser algú més que ens deixarem.

A punt pel començament del 3r acte

Els Pastorets de Mataró, que enguany arriben al seu 95è aniversari, són una de tantes coses en les que la nostra ciutat destaca i són una de tantes coses que no convé que es perdin.
Els Pastorets de Mataró, amb text de Ramon Pàmies i música dels mestres Enric Torra i Felip Vilaró i els mossens Miquel Ferrer i Joan Fargas, són Patrimoni Cultural de la Ciutat de  Mataró des de 1981. Les desfilades dels Armats de Mataró ho són des de l’any 2002. Trenta anys ells i deu anys nosaltres, són prou motiu per estar satisfets i orgullosos i un al•licient i compromís per no defallir.

Moment de la lectura de l'edicte d'empadronament
Enguany han col•laborat en les representacions dels Pastorets: Gonzalo García, Ferran Gudiel, Toribio Gutiérrez, Jordi Llinàs Ortiz, Jaume Alegre, Francisco García, Ramon Redorta, Amador Ávalos, Ernest Casademunt Llobet i Antoni Trenchs. També hem tingut l’ajut de Joaquin Alcaraz Cano, que malgrat no ser soci ens ha donat un cop de mà.
A tots ells moltes gràcies.
Si voleu més informació dels Pastorets, podeu anar a l’enllaç Els Pastorets


(Fotografies de Jordi Romagosa i Ramon Redorta)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada