dimecres, 6 de novembre del 2013

De Deciana a Llançà


És una realitat inqüestionable que durant moltes de les nostres activitats ens han fet filmacions i reportatges de tot tipus, però cap com la que hem anat a fer el passat 3 de novembre a la vil•la de Llançà, on ens hi vam desplaçar una trentena de persones per participar en un curtmetratge, és a dir, a fer de figurants.
Des de la Regidoria de Cultura de Llançà s’està promovent una exposició sobre la seva història, amb el nom de “De Deciana a Llançà”, que es durà a terme l’any 2014. Un dels elements que en formarà part és un documental que recollirà de forma breu el començament de la romanització de la zona i els contactes amb els seus habitants, els ibers Indiketes, que ocupaven la serra de l’Albera i el Cap de Creus.
El coordinador del projecte, Jaume Simon, es va posar en contacte amb nosaltres i d’altres agrupacions gironines, per demanar la nostra col•laboració per donar cos a les legions que van arribar a les terres de l’Empordà seguint la seva estratègia contra els cartaginesos.
Valorat i acceptat el projecte, hem pogut fer un grup de 23 armats dividits en dues seccions: un grup de dotze armats vestits amb equips de la nostra banda amb espases i escuts i els dos fascios, i un altre grup d’onze amb equips de la tercera secció amb llances i escuts.
Tot l’equip humà amb logística i acompanyants ens hem desplaçat, a primera hora del matí, en vehicles particulars fins el punt de rodatge, on ens han ofert un esmorzar, temps que hem aprofitat per anar-nos coneixent entre tots i saludar als companys de Blanes, Figueres, Sant Hilari, Mieres i Llagostera que també han respost a la convocatòria amb part dels seus efectius.

Un cop tots vestits i preparats ha començat el rodatge de les escenes que ens pertocaven. Distribuïts segons les ordres del director hem anat caminant pel camí que porta a Sant Pere de Rodes mentre s’anaven enregistrant els diferents plans, aturant i repetint si era necessari. Plans generals, mitjans, curts i també aeris. Sí, sí, aeris, amb l’ajut d’un multicòpter de l’empresa Aerimatge.cat que ha filmat des del cel la comitiva romana.
La gravació ha finalitzat amb l’escena de l’intent per part dels indiketes de barrar-nos el pas, tot i que aprofitant els pactes de pau que hi havia establerts, fan que a canvi d’unes àmfores de vi es retirin tot deixant que continuéssim el nostre camí.
Un cop tot enllestit, ens hem fet la foto de grup amb tots els participants i un cop canviats hem anat plegats a dinar per posar punt i final a aquesta activitat. Sols queda esperar a veure el resultat final.
Com a mostra ens han enviat enllaços del ‘making of’ dels dos dies de filmació. El del desembarcament a les platges de la zona, que els romans van anomenar ‘Deciana’, i el de la legió i l’encontre amb els indiketes. 








(Fotografies Arxiu Armats i cedides per Jaume Simon)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada