dijous, 15 de gener del 2015

Visita als Armats dels Dolors de Lleida

Lleida pertany a aquest grup molt reduït de ciutats catalanes que compta amb dues agrupacions d’armats en el seu teixit associatiu. Els Armats dels Dolors de Lleida, fundats el 1858, en són una d’elles.
Amb els Armats dels Dolors hem compartit les trobades de Banyoles (1999), la nostra a Mataró (2004) i la de Lleida (2007).
Vaig contactar amb la seva junta, a fi i efecte de poder parlar una estona amb ells i poder visitar el seu local social, situat a l‘Oratori de Nostra Senyora dels Dolors. Molt amablement van correspondre i ens van rebre a la porta de la capella en Marc Franc, en Jordi Casals, en Xavier Perea, en Magí Alrich i l’Oscar Rossell.
Un cop dins i mentre comentàvem detalls de les nostres respectives agrupacions, vam poder veure la magnífica imatge de la M. De Déu dels Dolors que presideix l’interior.
 
D'esquerra a dreta: En Xavier, jo mateix, en Jordi, l'Òscar, en Marc i en Magí

A l'interior de l'església
A les instal•lacions parroquials hi tenen la sala de reunions i uns armaris individuals que encara conserven els noms dels seus antics usuaris. De fet, la colla ha anat creixent i actualment cada armat té tot el seu equip a casa seva. Actualment tenen quatre seccions de llança, de 12 armats cadascuna, amb els seus Tinents’ respectius. Si hi afegim els Armats petits, on també hi ha nenes, els Armats mitjans, els timbalers i els músics, són una colla que arriba al centenar de persones. També tenen un carro romà, en aquest cas guiat per tres cavalls.


Els Armats dels Dolors desfilen a la processó del Diumenge de Rams, en honor a la Verge dels Dolors. Però el mateix diumenge fan altres activitats, ja que al matí visiten la residència d’avis de la Llar de Sant Josep. A la tarda fan el tradicional ‘pasacalle’ pel mateix recorregut que més tard fa la Processó. L’origen dels ‘pasacalles’ que fan les agrupacions de Lleida ja es ben curiós: es tractava de fer el recorregut per treure qualsevol obstacle que hi hagués i pogués entorpir el pas de la Processó. En el decurs de la processó reparteixen caramels per la mainada.
El divendres Sant assisteixen al Via Crucis i a la Processó de la vila d’Alpicat, municipi molt proper a la ciutat de Lleida, i col•laboren en la representació de la Passió de la Parròquia del Carme.
Per la diada de Reis també surten a la cavalcada de la vila de Torrefarrera.
Com a efemèride destacable, l’any 1991 van visitar la ciutat de Roma, essent rebuts pel Sant Pare Joan Pau II.
Aprofito per agrair la disposició amb que ens han rebut i l’estona tant entranyable que hem passat amb ells i reitero als companys dels Dolors de Lleida que si algun dia baixen per Mataró ens agradaria poder ensenyar-los el nostre local. 




Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada