dijous, 27 d’octubre del 2011

La recuperació de la Bandera

A la temporada 2010 se la podria classificar com a especial en diferents aspectes. Si considerem la temporada amb el paral·lelisme del curs acadèmic, hauríem de parlar amb més propietat de temporada 2009-2010. Per tant, la temporada, considerem sempre que comença aproximadament el mes de setembre i acaba el mes de juliol de l’any següent.
El mes de juliol de 2009, hi havia hagut canvi de President i de Junta Directiva. El sr. Anastasi Codosal i Jato passava el relleu al sr. Albert Miquel i Nogueras. Per tant la temporada començava amb nou equip al capdavant de l’entitat. Però això no va ser tot. El mes d’octubre es va fer una reforma dels Estatus per adaptar-los a la nova normativa i el mes de novembre es va produir l’elecció de nou Capità Manaia, per la renuncia al càrrec del sr. Francesc Xavier Pelàez i Sanfrancisco, elecció que va recaure en el sr. Jordi Romagosa i Nebot. La Setmana Santa de l’any 2010 va viure, doncs, el traspàs de poder entre el Capità sortint i l’entrant, dins un acte que es va dur a terme en el propi acte d’Homenatge a la Ciutat del Dijous Sant.

La Bandera recuperada és presentada a la formació dels Armats (Foto: Mireia Romagosa)
 
Però el fet més inesperat per molts Armats, sobretot els més veterans, es va produir el Divendres Sant. Tota la formació ja es trobava concentrada en el pati de la presó, quan el president dels Armats va dirigir-se a tots els presents i va comunicar que havia rebut la visita d’una persona, de la qual se n’ha conservat l’anonimat. Aquesta persona, que va actuar únicament com a mitjancer, li va fer lliurament d’un paquet que contenia l’antiga Bandera dels Armats.
Remenant la història, ens trobem que arran de la supressió de les processons l’any 1969, el material dels Armats va quedar recollit al Foment Mataroní. Unes obres de reforma del local van posar en perill el material que s’hi guardava, el qual estava en caixes de cartró. El sr. Lluís Rabassa es va posar en contacte amb el president, el sr. Marcel·lí Llinàs, per avisar-lo de que tot el material corria perill de fer-se malbé o bé de ser llençat. Va ser aleshores quan per decisió del president i d’un grup d’integrants, el material es va treure del Foment i es va guardar en cases particulars. Amb tot aquest enrenou, una part del material es va perdre, o bé abans, o durant o després. La qüestió va ser que la Bandera va ser un dels elements que va desaparèixer.
S’entén, per tant, l’emoció dels Armats més veterans en veure recuperat un element prou significatiu de l’entitat, que feia més de 40 anys que havia desaparegut.

Aplaudiments per la recuperació de la Bandera (Foto: Mireia Romagosa)
 
Malgrat tot, no queda sinó donar les gràcies a la persona o persones que van tenir el detall de conservar-la i tornar-la al lloc d’on no hauria d’haver sortit mai.
Actualment aquesta Bandera es troba exposada al Museu de l’entitat.
 
Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada