dimecres, 12 d’abril del 2017

Divendres de Dolors

És divendres 7 d’abril. Són les 7 de la tarda. L’autocar dels Armats circula en direcció a la població d’Amer. L’objectiu: participar a la Processó dels Dolors convidats pels Manaies d’Amer. Si ara fa dos anys vam anar a Bellpuig, enguany aquesta agrupació de la Selva ha tingut a bé fer-nos partícips d’aquesta processó que data del 1727.

Mentre l’autocar va fent camí, a Amer es fan els darrers preparatius i reunions de treball de cara a la desfilada i les exhibicions. Els integrants de la Biga arriben puntualment i comencen la seva tasca de preparació.

Són 2/4 de 8 del vespre i l’autocar ja és a punt d’arribar. Descàrrega de material al teatre de la vila i temps lliure fins el moment de concentració al carrer a ¼ de 10 del vespre. Mentrestant a Mataró a les 8 del vespre comença la Missa dels Dolors a la capella del mateix nom de la basílica de Santa Maria. El Banderer d’Honor 2017, Luís Alberto Majuelo, porta la Bandera antiga dels Armats a l’altar major com a ofrena a la M. de Déu.

El president Rafel Llibre i el Banderer Luís A. Majuelo
Amb els Manaies d'Amer. D'esquerra a dreta: Josep Borreguero, Josep Saderra, Salvador Clarà, Jordi Romagosa (Capità Manaia de Mataró), Josep Salva i Joaquim Carbonés (Capità  Manaia d'Amer)
 
Són gairebé les 9 del vespre. A Mataró, la missa ja ha acabat i un grup de 4 armats agafen el cotxe per venir fins a Amer. A Amer la majoria dels nostres ja estan vestits i a les 9 i 10 els Manaies d’Amer fan la formació per anar a buscar els Priors i acompanyar-los a l’església. Abans de 2/4 de 10 ja han tornat i és el moment que aprofitem per a fer el nostre protocol habitual. Falten 5 minuts per 2/4 de 10, el Capità d’Amer, Joaquim Carbonés, comenta amb el nostre Capità Jordi Romagosa els darrers detalls i tot ja és a punt.   

Protocol inicial dels Armats
La Creu a la Plaça de la Vila
 
Comença la Processó amb la nostra Biga al capdavant, els Manaies d’Amer, els Armats de Mataró i tot el seguici que acompanya el pas dels Dolors. La primera part del recorregut ens porta fins la Plaça de la Vila, seguint el recorregut de la Rambla i la Plaça del Monestir passant pel C. Sant Benet, c. Ludovico Pico, c. d’Olot, i trencant a la dreta per entrar a la Plaça de la Vila on a la part central hi ha una creu il•luminada, de grans dimensions. Manquen 10 minuts per les 10 del vespre i els Armats entrem a la Plaça de la Vila, fent tota la volta a la mateixa i entrant a l’Av. Barcelona. En aquest punt i mentre ens esperem, a la plaça es fan la lectura d’una oració i el Cor Parroquial interpreta l’Stabat Mater i el Parenostre, finalitzant així la primera etapa de la processó. 

Els Armats entrant a la Plaça de la Vila
La Creu de la Plaça
La M. de Déu dels Dolors d'Amer
 
Un cop acabat l’acte de la plaça, la processó continua pel c. d’Avall passant pel c. Àngel Guimerà, c. Girona, Travessera Joan Fontàs, c. Abat Vilafreser, Pl. Sant Miquel, c. Nou (on es van incorporar les persones que venien de la Missa dels Dolors de Mataró), Passeig del Firal, c. Mossèn Jacint Verdaguer per arribar de nou a Rambla del Monestir. En aquest punt les dues agrupacions fan la guàrdia d’honor per a tot el seguici i la Verge dels Dolors mentre entren a la capella del monestir, finalitzant la processó. Mentre s’esperava que tornessin a sortir els Priors, es va fer la foto de grup a la Plaça del Monestir.

Exhibició de la nostra Biga
Secció dels Manaies d'Amer
Estrella dels Armats de Mataró
 
La part final de la desfilada consisteix en tornar a la Plaça de la Vila per a fer les evolucions davant del públic. Seguint el c. Narcís Junquera, els Manaies d’Amer, després de l’exhibició de la nostra Biga, entren a la plaça i ens deixen l’espai central de l’entrada per a nosaltres. Seguidament ens distribuïm a la part central la Banda i les dues seccions de llança per a fer l’Estrella de 4 puntes. Prèvia la sol•licitud al nostre alcalde, sr. David Bote, que ens va seguir durant la processó acompanyant a l’alcaldessa d’Amer, desenvolupem la nostra evolució pels Manaies i el nombrós públic present. A continuació és el torn ara per a l’evolució dels Manaies d’Amer que executen el Doble 8 i el Cargol.

Secció dels Armats de Mataró
Evolució del Doble 8 dels Manaies d'Amer
 
Són gairebé ¾ de 12 de la nit, el president dels Manaies, Carles Barret, ens fa lliurament de la Corbata commemorativa de la desfilada i és el moment de tornar a la Rambla del Monestir per a fer el passadís d’honor als Manaies que acompanyen de nou els Priors a casa seva, finalitzant els actes del divendres.

El president dels Manaies, Carles Barret, fent lliurament de la Corbata
 
Un cop tots canviats i el material recollit, és moment del sopar de germanor on amb un ambient alegre i distés hem passat una bona estona tot comentant la jornada. Durant el sopar hem fet lliurament al president dels Manaies, Carles Barret i Llorens, i al seu Capità, Joaquim Carbonés Massachs, d’un ‘gladius’ amb una placa a la funda, commemorativa de la desfilada. Per la seva part ens han obsequiat amb la fotografia de grup feta unes hores abans. Durant el sopar hem pogut veure el tradicional bateig que el seu Capità fa als Manaies que s’estrenen. Alguns dels nostres també van ser batejats. A les 3 de la matinada hem hagut d’aixecar taula i acomiadar-nos dels nostres amfitrions. Ens esperava el viatge de tornada i el retorn de tot el material al nostre local.

D'esquerra a dreta: Joaquim Carbonés, Rafel Llibre, Carles Barret i Jordi Romagosa
 
Una jornada completa en la que els nostres amfitrions han agraït molt la nostra presència en aquesta processó amb tanta història i tradició com és la dels Dolors d’Amer. Pels Armats de Mataró ha estat un honor i un plaer compartir aquest acte amb tots vosaltres. 

(Fotografies: Mireia Romagosa, Albert Sau i Rafel Llibre)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada